Witaj! W trosce o lepszą ochronę danych i dostosowanie do zmian w prawie ochrony danych zmieniliśmy regulamin oraz politykę prywatności.   zrozumiałem i akceptuję

Poniżej możesz zapoznać się ze szczegółami. Polityka prywatności:

Definicje

1. Serwis: oznacza portal internetowy udostępniony w domenie internetowej pod adresem ino.online i pokrewnych tj. i-o.pl, ino24.pl, inowroclawianka.pl,
2. Administrator: oznacza firmę Ino-online Media, ul. Szczęśliwa 1, 88-100 Inowrocław, NIP: 556-181-85-16,
3. Ustawa: oznacza ustawę z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2011 r., Nr 203, poz. 1371 ze zm.),
4. Przez Adres IP rozumie się adres protokołu internetowego, stanowiącego informację mogącą identyfikować Użytkownika,
5. Dane Osobowe oznaczają dane osobowe w rozumieniu artykułu 6. Ustawy, udostępniane przez Użytkowników, gromadzone za pośrednictwem Serwisu i przetwarzane przez Administratora,
6. Użytkownik oznacza odwiedzającego i korzystajacego z Serwisu,
7. Serwisy Zewnętrzne: oznacza inne strony internetowe, które nie stanowią własności, ani nie są bezpośrednio powiązane z Serwisem,
8. Operatorem Hostingowym jest OVH Sp. z o.o., 54-402 Wrocław ul. Szkocka 5 lok. 1, REGON: 933029040 NIP: 899-25-20-556,
9. Polityka oznacza niniejszą Politykę Prywatności.


Informacje ogólne

Administrator oświadcza, że wszystkie dane zarejestrowanych Użytkowników są starannie zabezpieczone i przechowywane. Dane osobowe Użytkownika przetwarzane są zgodnie z udzielonymi przez niego zezwoleniem, a także w zgodzie z obowiązującymi przepisami prawa, w tym Ustawy oraz ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną i rozporządzeniem Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679, dalej zwane RODO.

Osoba zarejestrowana w Serwisie akceptuje niniejszy regulamin, zgadza się na gromadzenie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie podanych przez siebie informacji przez Serwis w celach statystycznych i marketingowych zgodnie z Ustawą oraz ustawa z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną.


Zbieranie danych

W celu udoskonalania portalu i rozwoju na potrzeby Użytkowników, Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o Użytkownikach i ich zachowaniu w następujący sposób:
- poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje,
- poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych plików cookie (tzw. "ciasteczek"),
- poprzez gromadzenie logów serwera www przez Operatora Hostingowego.


Udostępnianie danych

Dane podlegają udostępnieniu uprawnionym do tego podmiotom zewnętrznym wyłącznie za zgodą Administratora lub osób których te dane dotyczą, jeśli zachodzi podejrzenie przestępstwa. Dane umożliwiające identyfikację osoby fizycznej są udostępniane wyłączenie za zgodą tej osoby lub Administratora. Operator może mieć obowiązek udzielania informacji zebranych przez Serwis upoważnionym organom na podstawie zgodnych z prawem żądań w zakresie wynikającym z żądania. Administrator nie przekazuje Danych Osobowych innym podmiotom. Dane Osobowe nie mogą obejmować "danych wrażliwych" w rozumieniu art. 27 ust. 1 Ustawy.

Użytkownik może w każdej chwili odwołać zgodę na przetwarzanie przez Administratora swoich Danych Osobowych, usunięcia w części lub całości udostępnionych danych, co może wiązać się z poważnym ograniczeniem lub uniemożliwieniem korzystania z całości lub części Serwisu. Szczegółowe regulacje w tym zakresie opisuje punkt "Informacje praktyczne związane z systemem logowania".

Podczas przetwarzania Danych Osobowych Użytkowników stosowane są zgodnie z wymaganiami ustawy i rozporządzeniem środki techniczne i organizacyjne, które mają na celu zabezpieczenie danych przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, przetwarzaniem z naruszeniem Ustawy oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem.


Informacja o plikach cookies

Serwis korzysta z plików cookies. Tzw. "ciasteczka" stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest Operator Hostingowy.

Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:
- tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
- utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
- określania profilu użytkownika w celu wyświetlania mu dopasowanych materiałów w sieciach reklamowych, w szczególności sieci Google.

W ramach Serwisu stosowane są dwa główne rodzaje plików cookies: tzw. sesyjne oraz stałe. Cookies "sesyjne" są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). "Stałe" pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie w dziale ustawienia - sekcja prywatność. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies. Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej.

Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu mogą być wykorzystywane również przez współpracujących z Serwisem partnerów oraz przez zewnętrzne programy instalowane w postaci tzw. wtyczek np. społecznościowego serwisu Facebook.com lub innych.

Pliki cookie mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do sposobu, w jaki użytkownik korzysta z Serwisu. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji użytkownika lub czasie pozostawania na danej stronie. W zakresie informacji o preferencjach użytkownika gromadzonych przez sieć reklamową Google użytkownik może przeglądać i edytować informacje wynikające z plików cookies przy pomocy narzędzia: https://www.google.com/ads/preferences/


Informacje praktyczne związane z systemem logowania

Użytkownik zobowiązany jest do ochrony swoich haseł dostępu do Serwisu przed dostępem do tego osób niepowołanych. Serwis nie udostępnia ani nie gromadzi hasła w niezakodowanej formie. W przypadku zagubienia hasła Serwis może przesłać nowe hasło wyłącznie na adres e-mail podany podczas rejestracji użytkownika Serwisu.

Administrator nie ponosi odpowiedzialności za brak dostępu do stron portalu wynikający z przyczyn niezależnych od portalu, błędy lub niekompletność przesyłania informacji przez użytkowników portalu, błędy i awarie powstałe w wyniku przerw w funkcjonowania portalu.

Serwis udostępnia możliwość dodawania komentarzy, zdjęć i innych informacji multimedialnych internautom, w szczególności osobom zarejestrowanym w Serwisie. Rejestracja użytkowników w Serwisie jest bezpłatna i nie pociąga za sobą żadnych zobowiązań finansowych. Korzystanie z Serwisu i podawanie jakichkolwiek danych jest dobrowolne.

Użytkownicy Serwisu mogą korzystać z Serwisu oraz z utworów i baz danych wyłącznie w ramach dozwolonego użytku, wyznaczonego przez przepisy Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, własności intelektualnej oraz Ustawy o ochronie baz danych.

Użytkownik może w dowolnym momencie edytować swoje dane za pomocą dostępnych narzędzi Serwisu (sekcja profil), może też bezpośrednio zwrócić się do Administratora, przesyłając wiadomość e-mail pod adres portal@ino-online.pl aby dokonać zmian, dodania, usunięcia informacji o sobie, w tym także do cofnięcia zgody i "bycia zapomnianym". Wiadomość musi pochodzić z adresu e-mail podanego podczas rejestracji w Serwisie, w innym wypadku Administrator będzie próbował dokonać uwiarygodnienia Użytkownika na inne dostępne i możliwe sposoby. Administrator ma prawo odmówić usunięcia Danych Osobowych w wypadku, gdy Użytkownik naruszył zasady regulaminu portalu lub przepisy prawa, a zachowanie jego danych jest niezbędne do wyjaśnienia sprawy.


Postanowienia końcowe

Serwis zastrzega sobie prawo do zmiany niniejszej polityki prywatności, o czym Użytkownicy zostaną poinformowani na stronie Serwisu. Wszelkie pytania, wątpliwości dotyczące Polityki Prywatności Użytkownicy mogą wysłać na adres: portal@ino-online.pl.



zrozumiałem i akceptuję

Inowrocław EXTRA | 15 czerwca 2018, 09:28    
Sport od zawsze towarzyszył jej w życiu
Dominika Wikarska to 28-letnia janikowianka, która obecnie realizuje się jako instruktorka fitness. Dominika jest doskonałym przykładem na to, że "dobre rzeczy przytrafiają się tym, którzy potrafią czekać".
W jej przypadku nie było to jednak bierne czekanie - w międzyczasie grywała w koszykówkę, biegała i... została mamą. Jak sama przyznaje - robi w życiu to, co kocha. Ponadto uważa się za szczęściarę, bo nie musiała wyjeżdżać za swoimi marzeniami do wielkiego miasta - spełnia się w rodzinnym Janikowie.
Dominika od trzech lat prowadzi zajęcia na jednej z sal znajdujących się na terenie janikowskiego basenu, ale nie tylko. Kurs na instruktora zrobiła w Poznaniu i po kilkumiesięcznej walce zdobyła kwalifikacje i licencję na motywowanie ludzi do wprowadzenia aktywności fizycznej do swojego życia.

Jak zaczęła się Twoja przygoda z fitnessem?

Dominika Wikarska: Zaczęło się standardowo - od tego, że poszłam na zajęcia grupowe i na tyle mnie to wkręciło, że wracałam tam z przyjemnością. Jak teraz pomyślę, to ja w zasadzie od zawsze wiedziałam, że chcę się tym zajmować. Sport jest obecny w moim życiu od wielu lat - w wieku 10 lat zaczęłam grać w kosza, potem doszło do tego bieganie, no i właśnie zajęcia fitness. Marzyło mi się, żeby zostać instruktorem, ale nie byłam na tyle odważna, żeby podążyć za swoim marzeniem. Potem przyszedł czas, gdzie zostałam zauważona i dostałam propozycję, żeby zastąpić jednego z trenerów na zajęciach. I tak zrobiłam papiery i od tej pory nie pracuję już dla kogoś, tylko jestem sobie sama szefem (śmiech).

Czy Twoim zdaniem bycie fit to moda, czy styl życia?

Dominika: Tak, teraz to jest bardzo modne, ale prędzej czy później i tak zostaną tylko ci wytrwali. I to właśnie dla nich bycie fit staje się stylem życia.



Jesteś fanką Anny Lewandowskiej lub Ewy Chodakowskiej?

Dominika: Dla mnie nie jest faworytką ani "Lewa", ani Chodakowska. Nigdy nie brałam z nich przykładu, nie śledzę ich karier na żadnym portalu społecznościowym. Ja miałam inną motywatorkę. Ale myślę, że potrzebujemy takich przykładów z góry, bo tu chodzi o konsekwencję w działaniu i ktoś musi nas do tego nakręcić.

To powiedz jeszcze proszę, kto był Twoją motywatorką?

Dominika: Natalia Gacka. Wiem, że jest typową "bikiniarą", ale teraz sama została niedawno mamą i warto brać z niej przykład. Miałam przyjemność nawet spotkać się z Natalią i porozmawiać. Poza tym Kasia Dziurska, która imponuje mi tym, że jest konsekwentna i zawsze dąży do wyznaczonego celu.



Jakim Ty jesteś instruktorem i jak wyglądają zajęcia u Ciebie?

Dominika: Ja jestem instruktorem - takim na luzie (śmiech), ale to dlatego, że prowadzę obecnie dość rozrywkową grupę. Ćwiczymy, ale też przygotowujemy umysł - w momencie, kiedy przekraczamy próg sali do ćwiczeń, jesteśmy tam dla siebie. Zdaję sobie sprawę, że my kobiety potrzebujemy rozmowy. Zależy mi, żeby każdy, kto przyjdzie poćwiczyć, czuł, że to jest czas dla niego, że to taka odskocznia od rzeczywistości, gdzie można zrobić coś fajnego dla siebie. Nie ma opcji, że ktoś będzie się wstydził, czy czuł niekomfortowo. Jestem też wymagającym instruktorem - jak słyszę "no przyszłam, nie chciało mi się, ale przyszłam" - to wtedy staram się stać nad głową tej osoby i motywować ją cały czas, żeby była zadowolona z siebie i nie wahała się przed przyjściem na kolejne zajęcia.

Czyli jesteś też trochę jak psycholog. A jaki jest najlepszy sposób na pozostanie konsekwentnym w ćwiczeniach?

Dominika: Najlepszą motywacją jest widok samej siebie w lustrze - moim zdaniem oczywiście. Widzisz jakąś małą kreseczkę na brzuchu i już chcesz więcej. Jeśli robimy coś, gdzie ten progres i te efekty są widoczne, to motywuje nas do dalszej pracy. Mnie osobiście bardzo motywują też ludzie - te wszystkie wiadomości, miłe słowa. Również to, że na moje zajęcia przychodziło na początku tylko kilka osób, a teraz mam blisko dwudziestoosobową grupę. To bardzo cieszy i motywuje.



A co z dietą, czy jeśli się regularnie ćwiczy, jest ona zbędna?

Dominika: (uśmiech) Wiesz, nie jestem dietetykiem. Jednak uważam, że powinniśmy po prostu słuchać swojego ciała. Nie chodzi o to, żeby jeść według rozpiski, a potem źle się czuć. Jedzmy to, co lubimy. Każdy ma inną przemianę materii, więc trzeba znać swoje granice.

A Ty, jak się odżywiasz?

Dominika: No właśnie ja... jestem uzależniona od słodyczy (śmiech). Staram się oczywiście jeść z głową, ale na pewno nie odmawiam sobie czegoś, na co mam akurat ochotę.



Jesteś instruktorką, ale bierzesz udział również w innych imprezach sportowych czy akcjach.

Dominika: Tak, głównie są to biegi - na razie na 5 i 10 km. W planach mam również, aby przebiec półmaraton. Przed nami, 7 lipca Janikowska Dyszka, w której biorę udział oczywiście, a w sierpniu po raz pierwszy wezmę udział w Solankowym Koszmarze. Samo bieganie jest dla mnie trochę nudne, więc taki tor przeszkód to będzie coś dla mnie. Lubię, jak coś się dzieje. Ostatnio jedna z pań z miejscowego przedszkola poprosiła mnie też, żebym poprowadziła aerobik dla dzieci. To również było ciekawe doświadczenie, jak wyszło mi na raz całe przedszkole (śmiech). Dzieciaki bardzo szybko się nudzą, ale daliśmy radę. Podjęłam się również prowadzenia zajęć w pobliskim Mogilnie, gdzie mam super grupę.

Jesteś też, a może przede wszystkim mamą.

Dominika: Tak, Alan ma 7 lat. Zostałam mamą w młodym wieku, ale kompletnie pochłonęła mnie ta rola. Teraz, można tak powiedzieć, że nastąpił czas dla mnie, gdzie mogę się spełniać - również w innej roli. Mam to szczęście, że pomaga mi mama. Niczego nie żałuję, bo tak naprawdę dopiero w tym wieku dorosłam do tego, żeby zdecydować, czym chcę się w życiu zajmować. Wybierając szkołę, bardzo często nie mamy pojęcia, jaki kierunek obrać, bo jesteśmy za młodzi na takie decyzje. Dostałam naprawdę takiej mocy, że nic, tylko teraz muszę iść do przodu.



Jakie są Twoje plany i marzenia?

Dominika: Takie najbliższe to, marzy mi się, żeby od września utworzyć jakąś grupę dla dzieci. Wiadomo, jakie mamy teraz czasy i co dzieciaki lubią robić - nic tylko by przy komputerach czy tabletach siedziały. Co doprowadza do tego, że pojawiają się u nich wady postawy. Chciałabym też dokształcać i rozwijać się.

[AJ, fot. MJ]


reklamaprywatnośćo portalu
ogłoszeniamiasto firmjedzeniepracanieruchomościwydarzeniarepertuar kina
© copyright 2000-2018 Ino-online Media